Gå til indhold

Sundhed

Danske Regioner: Husk forebyggelsen i Kræftplan V: Det vil bringe kræftdødeligheden ned

En målrettet indsats over for kræft har i løbet af de sidste 20 år været med til, at Danmark har haft klart den største fremgang i kræftoverlevelsen blandt de nordiske lande. Men samtidig stiger antallet af kræfttilfælde også. – Hvis vi for alvor vil nedbringe dødeligheden som følge af kræft, så skal vi være meget bedre til at forebygge. Det vil forhindre, at flere får kræft, lyder det fra Danske Regioner.

Flere og flere danskere overlever kræft. Tal fra databasen NORCAN viser, at Danmark har haft klart den største fremgang i kræftoverlevelsen blandt de nordiske lande de senest 20 år. Men samtidig er der også flere danskere, der hvert år får kræft, og en fremskrivning viser, at tallet vil stige markant de kommende år. 

- Hvis kurven skal knækkes, skal der være en helt anderledes målrettet forebyggelsesindsats, end vi har i dag, lyder det fra Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Kræftoverlevelsen i Danmark har igennem de seneste 20 år været støt stigende fra en gennemsnitlig overlevelse for mænd fem år efter deres kræftsygdom på 45,7 procent i 1997 til 72,2 procent i 2021 og for kvinder fra 54 procent i 1997 til 74,2 procent i 2021. Det viser tal fra databasen NORCAN. Dermed er Danmark gået fra at være den klare bundskraber til at være på niveau med de andre nordiske lande for kvindernes vedkommende. For mændenes vedkommende har Danmark indhentet Finland og Island, men ligger fortsat bag Norge og Sverige. 

- De mange indsatser omkring kræft har gjort, at vi i dag står et meget bedre sted end for 20 år siden. Kræftområdet har i løbet af disse år fået tilført massive investeringer, som bl.a. har ført til en væsentlig udbygning af stråle- og scannerkapaciteten. Desuden er den kirurgiske behandling af kræftpatienter blevet samlet på færre hospitaler for at opbygge ekspertise. Samtidig er kræftbehandlingen blevet strømlinet i særlige pakkeforløb, og der er indført patientrettigheder. Dygtige forskere og behandlere er med til at sikre en kæmpe kræftindsats i et sundhedsvæsen, der gør det rigtig godt, understreger Karin Friis Bach.  

Flere vil få kræft

Men samtidig peger sundhedsudvalgsformanden på, at selvom der er mange, der i dag overlever en kræftsygdom, er der også flere, der får og vil få kræft. Fx fik 47.000 kræft sidste år, og en fremskrivning viser, at om 20 år er det tal steget med 10.000 til i alt 57.000 danskere. 

Samtidig har Danmark en kedelig rekord som det nordiske land, som har flest nye kræfttilfælde set i forhold til befolkningssammensætningen.

- Vi er blevet rigtig gode til at behandle kræft, og det gør, at flere overlever. Men samtidig er der bare også flere og flere, der får kræft. Der er et paradoks, at selvom vi har en rigtig god kræftbehandling i Danmark, så har vi en høj dødelighed som følge af kræft, fordi så mange får en kræftsygdom. Det skal vi da have ændret på. Løsningen er at forebygge langt mere, da fortidens synder som fx rygning har det med at indhente os. En mulighed kunne være at udfase tobak, fordi rygning er den faktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft, siger hun og fortsætter: 
 
-   Der er også mange andre håndtag at skrue på for at sikre, at flere ikke får kræft i fremtiden. Det kræver en bred og systematisk tilgang til forebyggelse med indsatser, som vi ved virker. Implementeringen af en folkesundhedslov, inspireret af det norske eksempel, kunne effektivt sikre sundhedsfremmende tiltag i alle lag af vores samfund. Vi opfordrer derfor til, at forebyggelse bliver en bærende søjle i den kommende Kræftplan V, siger Karin Friis Bach.

I det faglige oplæg til den seneste kræftplan fra Sundhedsstyrelsen blev det beskrevet, at op mod halvdelen af alle tilfælde af kræft kan forebygges, hvis der sættes ind på områder som rygning, alkohol, kost og motion.

Kræftplan V er under udarbejdelse og forventes offentliggjort i begyndelsen af 2025. 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere